Menu

Hoe werkt het?

Uw autobiografie schrijven? Zo gemakkelijk is het.

De website is een compleet doe-het-zelf-pakket voor het maken van een levensboek.

 1. Aan de slag - eerst registreren
 2. Boekoverzicht - hoofdstukken kiezen of zelf aanmaken
 3. Inspiratie via vragen, oefeningen en informatiebronnen
 4. De hoofdstukpagina - beginnen met schrijven
 5. De hoofdstukpagina - eerder geschreven tekst toevoegen
 6. De hoofdstukpagina - afbeeldingen toevoegen
 7. Boekvoorbeeld aanmaken (pdf)
 8. Samen schrijven
 9. Kaft ontwerpen
 10. Klaar met schrijven? Boek laten afdrukken
 11. Gratis proberen
 12. Meer vragen?
 1. Aan de slag - eerst registreren

  Wilt u meteen aan de slag met uw boek? Dan moet u zich eerst registreren. Voor € 75,- heeft u toegang tot de volledige website met daarin meer dan dertig verschillende hoofdstuksuggesties met inspirerende vragen, oefeningen en informatiebronnen. Inbegrepen is ook één gedrukt exemplaar van uw boek*, gratis bij u thuisbezorgd. Vanzelfsprekend kunt u ook meer exemplaren van uw boek bestellen.

  Na het invullen van uw gegevens en uw betaling, ontvangt u per e-mail een bevestiging. Daarna kunt u echt beginnen met het schrijven uw levensverhaal! Uw gegevens kunt u steeds terugvinden op uw profielpagina.

  * Standaardboek zie Diensten & prijzen.
 2. Boekoverzicht - hoofdstukken kiezen of zelf aanmaken

  Dit is de centrale pagina van uw boek in wording. De pagina oogt ook als een inhoudsopgave. Hier geeft u uw boek een eigen titel, bepaalt u zelf de hoofdstukken die u schrijft en hoe die heten. U gaat uw boek aan de hand van hoofdstukken schrijven.

  De eerste rubriek is de ruimte voor de Titel, Subtitel en Auteursnaam. U kunt geen grotere titel en subtitel ingeven dan in het kader passen. Deze zijn gelimiteerd omdat ze op de kaft van uw boek moeten passen. Daaronder ziet u de rubrieken Kaft en Achterflap, die worden later uitgelegd.

  Het belangrijkste deel van de pagina zijn de meer dan dertig suggesties voor hoofdstukken met daaraan gekoppelde vragen, oefeningen en informatiebronnen. U hoeft van deze suggesties geen gebruikt te maken. U kunt uw boek ook geheel of gedeeltelijk aan de hand van eigen hoofdstukken schrijven. Nieuwe hoofdstukken kunt u gemakkelijk toevoegen. We noemen dat een 'Vrij hoofdstuk' omdat het geen suggesties en oefeningen bevat. De hoofdstukken die u niet wilt gebruiken sluit u uit (dan komen ze dus niet in uw boek). De uitgesloten hoofdstukken komen in de linkerkolom te staan, u kunt ze op elk moment weer terugzetten. Met behulp van de pijltjes kunt u de volgorde van de hoofdstukken bepalen. Als u een pdf-voorbeeld van uw boek aanmaakt zijn alleen de titels zichtbaar van hoofdstukken die tekst of een afbeelding bevatten.

  Uw aanpassingen op deze pagina worden elke 30 seconden automatisch door de website bewaard. U ziet dit links boven de titel.
 3. Inspiratie via vragen, oefeningen en informatiebronnen

  De door ons aangereikte hoofdstukken helpen u met vragen, oefeningen en informatiebronnen op weg bij het opfrissen van uw herinneringen en het ordenen van uw verhaal. De inhoud is ontwikkeld in samenwerking met een biografisch coach.

  Elk hoofdstuk gaat over een ander thema of een andere levensperiode. Op de betreffende pagina vindt u een korte introductie en een verwijzing naar de vragen, oefeningen en informatiebronnen die bij dat hoofdstuk horen.

  Als u alleen over bepaalde onderwerpen wilt schrijven kan het toch interessant zijn om eens te kijken naar de vragen en oefeningen bij de andere hoofdstukken. Misschien brengt het u op ideeën waar u nog niet aan had gedacht.
 4. De hoofdstukpagina - beginnen met schrijven

  U schrijft uw verhaal op de hoofdstukpagina's. Onder de introductietekst vindt u de tekstverwerker. U kunt daar ook de titel van het hoofdstuk veranderen en eventueel een ondertitel toevoegen. De (onder)titel kan niet langer worden dan in het kader past. Onder de (onder)titel is de ruimte om uw verhaal te schrijven. Als u al tekst heeft geschreven op een andere tekstverwerker kunt u deze hier in plaatsen (zie hieronder).
  U kunt op elk gewenst moment beginnen, stoppen en weer doorgaan met schrijven. De website bewaart automatisch elke 30 seconden de laatste versie van uw verhaal. U kunt dit zien in de knop 'opslaan' boven in de tekstverwerker. U kunt ook nog zelf uw veranderingen bewaren door op de knop 'opslaan' te klikken.
  In de lijst hoofdstukken links van de tekstverwerker ziet u een aantal (maar niet alle) voorgaande en volgende hoofdstukken. Ook vindt u hier een knop om een pdf*-voorbeeld van uw boek aan te maken.
  Let op: De type-ruimte in de hoofdstukken is breder dan de regelbreedte in het boek zelf. Dit wordt automatisch aangepast bij het aanmaken van het boek. U hoeft dus niet op de opmaak te letten. Hoe het wordt kunt u in de boekvoorbeeld-pdf zien. Eventueel kunt u aan de hand daarvan nog kleine aanpassingen in de opmaak doorvoeren.
  Hoe u afbeeldingen toevoegt wordt hieronder uitgelegd.
 5. De hoofdstukpagina - eerder geschreven tekst toevoegen

  Uw eerder geschreven tekst kunt u invoeren en daarna eventueel nog bewerken. Dat invoeren doet u met de kopieer&plak-functies die u normaal op uw computer gebruikt*. Dat is mogelijk vanuit verschillende tekstprogramma’s zoals WORD e.a.
  De opmaak zal automatisch veranderd worden naar de boekopmaak van de website. De website kent een professionele opmaak die tot een mooi boek leidt. Vanwege het standaard karakter kunnen bijzondere opmaakonderdelen uit de oorspronkelijke tekst wegvallen.
  Het handigst is om het invoeren van eerder geschreven tekst per hoofdstuk te doen. Eerst kopieert u uw tekst in het tekstprogramma waarin uw tekst staat. Vervolgens plakt u deze (met de plak-functie van uw browser onder 'Edit' of 'Bewerk') in de tekstruimte van het desbetreffende hoofdstuk. U kunt hiervoor een bestaand hoofdstuk kiezen of een nieuw aanmaken.

  * Op sommige computers die een recente versie van Explorer gebruiken, werkt het plakken soms niet goed. In zo'n geval raden we aan met een andere browser te werken, bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Safari. Misschien heeft u die ook op uw computer staan. Anders kunnen ze gratis van internet worden gedownload.
 6. De hoofdstukpagina - afbeeldingen toevoegen

  Met de knop 'Afbeeldingen' rechts boven de tekstverwerker springt u naar het onderdeel 'Afbeeldingen toevoegen'. Hier kunt u afbeeldingen aan uw hoofdstuk toevoegen. Die worden aan het eind van het hoofdstuk toegevoegd op een aparte pagina. De afbeeldingen kunnen zwart-wit en in kleur zijn. Het 'format' kan 'jpg', 'jpeg' of 'png' zijn, de bestandsgrootte maximaal 7 MB. De foto's kunnen niet op de website worden bewerkt. Foto's komen mooier uit naarmate ze een hogere resolutie hebben. Wij raden aan om uw foto's en afbeeldingen te scannen op een resolutie van 300 dpi. Foto's die gescand worden op een resolutie lager dan 200 dpi zullen minder mooi uitkomen in uw gedrukte boek.
  Hier kunt u een video bekijken hoe dat werkt.
  Onder de foto's kan een korte tekst (onderschrift) worden toegevoegd.
 7. Boekvoorbeeld aanmaken (pdf)

  U kunt op elk moment een voorbeeld van de inhoud van uw boek aanmaken en op uw computer zien. Op bijna alle pagina's staat een knop waarmee dat kan. De website maakt een boekvoorbeeld (in pdf-formaat*) aan dat u een indruk geeft hoe uw boek eruit gaat zien. Het pdf-bestand heeft een lage resolutie, uw uiteindelijke boek wordt mooier. Een boekvoorbeeld bevat een watermerk "www.mijnlevenalsverhaal.nl" . Vanzelfsprekend is dit niet aanwezig in het gedrukte boek. Verder bevat het boekvoorbeeld geen kaft.

  Het is handig regelmatig een boekvoorbeeld aan te maken. Zo houdt u het overzicht. U kunt het ook gebruiken voor 'versiebeheer'. U kunt het bestand makkelijk uitprinten of bewaren op uw eigen computer.

  Als u een boekvoorbeeld van uw boek aanmaakt zijn alleen de titels zichtbaar van hoofdstukken die tekst of een afbeelding bevatten.

  In het voorbeeld hieronder kunt u zien hoe tekst en afbeeldingen worden opgemaakt.

  * Pdf is een bestandsindeling voor digitale documenten. U heeft hiervoor het programma Adobe Acrobat Reader nodig. Dit is op de meeste computers al aanwezig. Zonodig vindt u verdere informatie op de helppagina.
 8. Samen schrijven

  Vindt u het handig als iemand anders, bijvoorbeeld een zoon of dochter, af en toe bij kan springen? Of wilt u dat een ander uw tekst redigeert voor dat u hem naar de drukker stuurt? Er kunnen nog veel meer redenen zijn om samen met een ander aan uw boek te werken. U kunt gemakkelijk in uw profielpagina een persoon toevoegen (autoriseren) als medeschrijver en dit ook net zo gemakkelijk weer ongedaan maken. U kunt tegelijkertijd maar één medeschrijver hebben. Het is af te raden om tegelijkertijd vanaf verschillende computers aan hetzelfde boek te werken om te voorkomen dat u elkaars werk overschrijft.
 9. Kaft ontwerpen

  U kunt een eigen afbeelding plaatsen op de voorkant van de kaft. De afbeelding kan liggend of staand zijn. Aan de achterkant van de kaft kunt u een korte tekst plaatsen. Deze onderdelen staan op de pagina 'boekoverzicht'.
  Bij het bestellen van het boek kunt u de kleur en uitvoering van de kaft (mat of glans, zacht of hard) kiezen. Voor elke bestelling kunt u een andere keuze maken.

  In de 'gratis proberen'-versie kunt u geen kaft ontwerpen.
 10. Klaar met schrijven? Boek laten afdrukken

  Als u klaar bent met het schrijven van uw biografie (of als u erg nieuwsgierig bent hoe het er in definitieve vorm uit gaat zien) kunt u het boek laten afdrukken. Klik op 'Boek afdrukken'. U komt dan terecht op de pagina 'Bestellen'.

  Op deze pagina kunt het aantal bladzijden zien dat uw boek bevat. Bij de registratie is een boek van maximaal 60* pagina's inbegrepen. Als uw boek meer dan 60* pagina's telt, zal de meerprijs bij de bestelling van het boek in rekening wordt gebracht. Het maximale aantal pagina's is 650. De meerprijs ziet u dan in de kantlijn links bovenaan. Meer hierover leest u in 'Diensten & prijzen'.

  U moet verder op deze pagina een paar keuzes invullen over de kaft zoals de kleur en de afwerking. Vervolgens vult u het adres in waar het boek moet worden afgeleverd. Als u alles heeft ingevuld verschijnt onderaan de pagina de knop 'Bestellen'. Door hierop te klikken gaat de bestelling automatisch naar de drukker.

  * Voor registraties vanaf 1 januari 2019
 11. Gratis proberen

  Als u nog niet zeker weet of u met het schrijven van uw levensverhaal wilt starten kunt u eerst vrijblijvend proberen of onze methode u aanspreekt. Een paar hoofdstuksuggesties zijn voor u beschikbaar om gratis op proef te schrijven.

  Let op: uw document wordt in de gratis versie niet bewaard en kunt ook geen kaft ontwerpen!
 12. Meer vragen?

  Mocht u nog vragen hebben of zijn er tijdens het schrijven onduidelijkheden, raadpleeg dan onze helppagina voor veelgestelde vragen en antwoorden. Ook kunt u ons direct via mail benaderen.

Download voorbeeld

In het voorbeeld kunt u zien hoe tekst en afbeeldingen worden opgemaakt.

Als u zelf een eigen boek aan het schrijven bent kunt u daar ook steeds een voorbeeld van downloaden.

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties en updates


“Herinneringen zijn de wijnkelders van de geest”

Felix Timmermans (Vlaams schrijver)

Top