Menu

Over ons

Initiatiefneemster Irit Rosen is liefhebster van storytelling en psychologie. In Mijn Leven als Verhaal heeft zij deze interesse kunnen combineren met kennis en ervaring met het internet. Rosen werkte eerder onder meer bij wetenschapsmuseum Nemo en de Volkskrant (o.a. hartenziel.nl) als conceptontwikkelaar en interaction-designer.

Rosen: ”Familie en vrienden zijn heel belangrijk in mijn leven. Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar hun verhalen, achtergrond en hun levensverhaal. In Mijn Leven als Verhaal heb ik deze interesse kunnen combineren met mijn kennis en ervaring met het internet.

Een paar jaar geleden begon de vader van een vriendin na zijn pensioen zijn biografie te schrijven. Ik kon toen van dichtbij meemaken met hoeveel plezier hij hieraan werkte. Om zijn herinneringen aan te vullen heeft hij oude contacten weer opgepakt en belangrijke plekken uit zijn leven opnieuw bezocht.

Later, toen zijn boek af was, was iedereen verrast over wat hij te vertellen had. Er stonden verhalen in die zijn omgeving nog nooit had gehoord; verhalen over zijn jeugd in een ander land, de oorlogsperiode en moeilijke beslissingen. Bovenal beschreef hij de liefde voor zijn gezin en familie. Mijn vriendin was heel trots op hem.  Zij leerde haar vader door zijn boek beter kennen en begreep nu waarom bepaalde dingen voor hem zo belangrijk waren en hoe hij tegen het leven aankeek. Na zijn overlijden bleven zijn herinneringen levend voor familie en vrienden.

Dit voorbeeld bracht me op het idee om een website te maken die mensen ondersteunt bij het schrijven van hun levensverhaal. Uiteindelijk is het resultaat een uniek boek waar iedereen trots op kan zijn, niet alleen de schrijver zelf maar ook zijn dierbaren!”

De website is in werking sinds augustus 2012. De biografisch coach Renée Rosenboom heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de teksten. Een deel van de oefeningen zijn geïnspireerd door of afkomstig van José Franssen.

Mijn leven als verhaal in de media: 

De Volkskrant magazine - 9 november 2013 
"Ik kan er wel een boek over schrijven  

... Als je jouw verhaal op papier wilt hebben, zijn er verschillende manieren om het aan te pakken, elk met zijn eigen prijskaartje.
Zelf biografie schrijven is het goedkoopst en dankzij printing on demand is het eenvoudig om je boek te laten drukken. Via de website mijnlevenalsverhaal.nl bijvoorbeeld maak je in een aantal stappen je levensboek...  "
Lees verder >
Mijn leven als verhaal in de Volkskrant
De Volkskrant - 22 mei 2013 
"Boekje open. Irit Rosen (52) is ervan overtuigd dat iedereen iets interessants te vertellen heeft. Op haar website mijnlevenalsverhaal.nl kunnen mensen eenvoudig hun autobiografie schrijven en voor kleine kring afdrukken, compleet met eigen foto’s en tekeningen, een voorwoord en een zelfgemaakte omslag. ‘Over de mensen van wie we houden, weten we eigenlijk betrekkelijk weinig’, zegt Rosen tijdens een gesprek in haar woonkamer in Amsterdam-Oost. ‘Op verjaardagen zijn er een paar leuke anekdotes die altijd weer worden verteld, maar daarna houdt het al gauw op. Zodra je gaat schrijven, kom je bij gedachten en gevoelens die je niet altijd paraat hebt. Alsof je op zolder een doos open maakt en er allerlei herinneringen boven komen.’..."
Lees verder >
Mijn leven als verhaal in de Volkskrant
Seasons magazine - maart/april 2013 
"Wie Schrijft...  Een boek is nog altijd de mooiste vorm om een levensgeschiedenis in op te tekenen. Plannen om zelf te gaan schrijven? De site 'Mijn leven als verhaal' biedt begeleiding tot en met het drukken."
Mijn leven als verhaal in Seasons
Happinez magazine - januari 2013 
"Jouw LEVEN beschreven. Iedereen heeft een verhaal. Maar bijna niemand zet het op papier. Logisch: het is een hoop werk en een lastig proces. Wat schrijf je op, wat laat je weg? Met het doe-het-zelfpakket van Irit Rosen wordt de drempel voor het schrijven van je eigen levensverhaal een stuk lager. Op haar site www.mijnlevenalsverhaal.nl biedt ze een eenvoudig in te vullen stramien voor een levensboek. Bij elke stap wordt je geholpen met vragen, oefeningen en informatiebronnen. Als alles klaar is, heb je een gedrukt exemplaar van je levensverhaal in handen. De vader van een vriendin bracht Irit op het idee. Na zijn pensioen schreef hij zijn autobiografie. Het boek was een groot succes:' Er stonden verhalen in die zijn omgeving nooit had gehoord: over zijn jeugd in een ander land, de oorlog, moeilijke beslissingen.' Iedereen kan dit, en het resultaat is een uniek boek om trots op te zijn, aldus Irit."
Mijn leven als verhaal in Happinez
Plus magazine - december 2012 
"Het boek van mij leven. Je levensverhaal op papier zetten is leuk voor degene die het schrijft, maar ook voor zijn of haar omgeving. Kinderen en kleinkinderen ontdekken zo gebeurtenissen en belevenissen waar ze nog niet of weinig van wisten. Ze leren over oude liefdes, verassende ontmoetingen of doorstaan verdriet en leren zo hun vader, moeder of grootouder van een heel andere kant kennen. Maar hoe zet je die dierbare herinneringen goed op papier? De website mijnlevenverhaal.nl ondersteunt bij het schrijven. Onderwerpsuggesties en oefeningen helpen ook mensen zonder schrijfervaring op weg. Foto's en tekst worden professioneel opgemaakt en het resultaat is een mooi gedrukt boek. "
Mijn leven als verhaal in Plusmagazine
Lof magazine - april 2013 
"Verhaal. Zou je je eigen levensverhaal - of dat van je ouders, of je opa en oma - graag als écht boek willen terugzien? Het kan bij Mijn leven als verhaal. Hier krijg je tips om je eigen boek te schrijven en het binnen een week in handen te hebben! Een bijzonder cadeau voor jou en je dierbaren."
Mijn leven als verhaal in Lof
Nestor magazine - maart 2013 
"Schrijf een boek. Maak eenvoudig en betaalbaar een boek over uw eigen leven! We helpen u op weg met onderwerp-suggesties en oefeningen. Tekst en foto's worden automatisch opgemaakt to een mooi gedrukt boek."
Mijn leven als verhaal in Plusmagazine
Misjpoge - januari 2013
"Het boek van uw leven. Altijd al uw levensverhaal willen opschrijven, maar niet geweten hoe te beginnen? De website mijnlevenalsverhaal.nl helpt mensen zonder schrijfervaring op weg met oefeningen en onderwerpsuggesties. Uw tekst en afbeeldingen worden professioneel opgemaakt en het resultaat is een mooi gedrukt boek."
Mijn leven als verhaal in Misjpoge

Mijn leven als verhaal is succesvol getest door de Vrijwilligers Centrale Amsterdam, lees hier over de overhandiging van het eerste levensboek.

Onze partners en externe links.


Natuurlijk zijn we benieuwd naar uw ervaringen, tips en ideeën. Laat het ons weten! Op basis van vragen en reacties kunnen we de website nog beter maken.Mijn Leven als Verhaal is een website van Metz Rosen Media
KvK 54063043 Amsterdam, BTW NL001103642B95Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties en updates


“We cannot change our memories, but we can change their meaning and the power they have over us”

David Seamands (American phsychologist)

Top